BYGG & RENOVERING I STOCKHOLM

Ring oss nu:

073-507 23 46

ALLT INOM BYGG & RENOVERING I STOCKHOLM 073-507 23 46

ALLT INOM BYGG & RENOVERING I STOCKHOLM

073-507 23 46
ALLT INOM BYGG & RENOVERING I STOCKHOLM
073-507 23 46

Turister och lokalbefolkningen bastar i Helsingfors ”Löyly”

Turister och lokalbefolkningen bastar i Helsingfors ”Löyly”

Helsingforsbastun Löyly, ”bastuvärme” på finska, på Ärtholmen.Foto: MOBOTIX

Helsingforsbastun Löyly, ”bastuvärme” på finska, på Ärtholmen.Foto: MOBOTIX

Markku Björkman
tors, 01/12/2017 – 15:14

Våren 2016 öppnades bastun Löyly, ”bastuvärme” på finska, på Ärtholmen. Där får helsingforsbor och deras gäster uppleva både finsk bastu- och matkultur och njuta av en fantastisk utsikt från en stor altan som skjuter ut över havet.

Nybygget, som har en iögonenfallande, futuristisk träkonstruktion, omfattar en areal på över 1 800 kvadratmeter, altanerna medräknade. Fasaden går i träribbor som blir gråaktiga i solen, interiören är diskret i ganska mörkt trä blandat med ljusare inslag.

För att skydda byggnaden, gäster och personal var det från början ett krav att säkerheten skulle ligga på topp. Lösningen blev ett högupplöst videoövervakningssystem från tyska MOBOTIX.

I samråd med installationspartnern Lastmile Connection Service Oy (LMCS) beslutades därför att man skulle installera ett högupplöst IP-övervakningssystem från den tyska övervakningsproducenten MOBOTIX.

Löyly efterfrågade ett system som inte bara skulle vara diskret, utan också driftsäkert, och det får man med MOBOTIX. När kamerorna har monterats behöver de inte skötas mer, säger LMCS:s säljdirektör Antero Erhiö.

Löyly är den enda byggnaden i sitt slag i Finland, men eftersom konstruktionen är komplex måste Antero hitta en lösning där kamerorna ger fullständig överblick och samtidigt tillmötesgår arkitekternas krav. För att uppnå det måste flera av kamerorna till exempel målas i samma färg som väggarna.

Bastun med sin höjd på 9 meter är dessutom en överväldigande design-sevärdhet. Kronan på verket är en rökbastu. Sammanlagt rymmer träbyggnaden tre bastur. Byggandet kostar fem miljoner euro och det var privata finansiärer bakom projektet.

Utöver en vedeldad bastu och rökbastu har bastubyggnaden även en kafé-restaurang med plats för hundra kunder och en terrass med plats för 600 personer, störst i sitt slag i Helsingfors. Värmen kommer från tusentals kilo tunga ugnar. Huvudterassen sträcker sig åtta meter från stranden ut över vattnet.

Utgångspunkten för Löyly är ansvar och miljövänlighet. Exempelvis är virket, som används i bastun, garanterat FSC-certifierat och elen är ekoel och restaurangen serverar endast ansvarsfullt fiskad fisk.

– Vi vill med vårt exempel uppmuntra även våra konkurrenter att byta till certifierad ekologisk el och fundera på om man idag med gott samvete kan servera utrotningshotad fisk”, säger bastuchefen till finska journalister.

Bastun byggdes nära stranden på Ärtholmen, en plats som årligen besöks av 400 000 kryssningsturister. Löylys två takterrasser har fin utsikt mot det öppna havet.

Ärtholmen var tidigare ett varvsområde men idag i ett annat område på ön pågår ett omfattande bostadsbyggande.